Yrityksen nettisivut - voinko tehdä sen itse? - Askaremo

Yrityksen nettisivut – voinko tehdä sen itse?

0 Share

Yrityksen nettisivut – voinko tehdä sen itse?

Jos luet sosiaalisessa mediassa yhdenkään keskustelun yrityksen nettisivujen itse tekemisestä, löytyy sieltä varmasti tämän kaltaisia kommentteja: "älä missään tapauksessa tee webb ...

Jos luet sosiaalisessa mediassa yhdenkään keskustelun yrityksen nettisivujen itse tekemisestä, löytyy sieltä varmasti tämän kaltaisia kommentteja: “älä missään tapauksessa tee webbisivuja itse, jos et ole todellinen asiantuntija siinä hommassa” tai “tekniikan opetteluun ei kannata tuhlata omaa aikaansa – yrittäjällä on niin paljon muutakin tekemistä“.

Näissä kommenteissa on paljon tärkeää asiaa. Jos ei yhtään tiedä, mitä on tekemässä, on hommassa monta kohtaa, jossa se voi mennä pieleen. Tietoturva-asiat, visuaalinen ilme, tekninen toimivuus ja hakukonenäkyvyys ovat kaikki hyviä perusteluja antaa homma ammattilaisen hoidettavaksi. Ja jos sinulla ei ole yhtään aikaisempaa osaamista nettisivujen tekemisestä, opetteluun saa kyllä käytettyä paljon aikaa.

Itse pohdin näitä samoja asioita, kun aloin suunnitella yritykseni nettisivuja. Minulla oli jonkin verran aikaisempaa kokemusta nettisivujen päivittämisestä sekä blogin kirjoittamisesta. Suurin syy siihen, miksi aloin tehdä sivuja itse oli se, että halusin kokeilla, pystynkö siihen. Minulla ei ole teknistä koulutusta, mutta tykkään kokeilla, mitä kaikkea tietokoneella voi saada aikaiseksi. En suostu pelkäämään tietokonetta! Tiedän kyllä, että vielä on paljon opeteltavia asioita. Mutta koska tämä on niin hauskaa, opettelen näitä mielelläni!

Sinulle, joka haaveilet omien nettisivujen tekemisestä itse, sanon: jos se on sinun haaveesi, toteuta se! Älä anna asiantuntijoiden varoitusten lannistaa sinua. Tutustu näihin varoituksiin ja ota niistä opiksesi. Tee taustatyöt hyvin: mikä on sivujen ensisijainen kohderyhmä, millaisen ensivaikutelman haluat antaa, miten johdatat kävijöitä sivuillesi (mm. hakukoneoptimointi ja somen käyttö), mitä julkaisujärjestelmää käytät, mihin sijoitat nettisivusi (webhotellin valinta) ja niin edelleen. Nettisivujen tekemiseen liittyy paljon selvitettäviä ja ratkaistavia asioita, mutta kun teet työsi hyvin, onnistut kyllä.

Tarvitseeko yritys sitten nettisivuja ollenkaan? Web-asiantuntijan mielestä tarvitsee. Useimmiten sosiaalisen median kanavien (Facebook, Twitter, LinkedIn jne) tehtävänä on johdattaa potentiaalinen asiakas yrityksen nettisivuille, jossa kauppaa varsinaisesti käydään. Kaupankäynnin apuvälineitä nettisivuilla ovat esimerkiksi verkkokauppa, ajanvaraus ja sähköpostiin tilattava uutiskirje.

Jos sinulla ei ole aikaa eikä varsinkaan innostusta alkaa opettelemaan näitä asioita, teetä nettisivut suosiolla ammattilaisella. Jos et tiedä, mistä lähtisit liikkeelle, voin auttaa etsimään hyvän palveluntarjoajan. Ja jos sinulla on jo teknisesti toimivat yrityksen nettisivut, mutta sisältöä pitäisi saada lisää, autan tämänkin asian kanssa mielelläni.

Älä jää yksin tuskailemaan sen kanssa, että yritykselle pitäisi saada nettisivut tai että sivut pitäisi päivittää. Tee tänään yksi pieni asia nettisivuprojektin edistämiseksi. Siitä se homma lähtee liikkeelle!


Kirjoittaja toimii yrittäjänä ja vuokra-assistenttina Askaremon assistenttipalvelussa. Hän on yrittäjä, josta ei koskaan pitänyt tulla yrittäjää. Paperien pyörittely ei ole hänelle kauhistus, vaan ajoittain jopa ihastus. Hän on yhteiskuntatieteilijä, jonka sisällä asuu pieni koodari. Mottona toimii: älä koskaan sano “ei koskaan”.