Mikä on virtuaaliassistentti? - Askaremo - assistenttipalvelut yrityksille ja järjestöille
Mikä on virtuaaliassistentti?

Mikä on virtuaaliassistentti?

0 Share

Mikä on virtuaaliassistentti?

Virtuaaliassistentti - digiajan "yleismies Jantunen" Moni yrittäjä käyttää paljon aikaa rutiinien hoitamiseen ja sellaisten asioiden tekemiseen, jotka olisi mahdollista siirtää jo ...

Virtuaaliassistentti – digiajan ”yleismies Jantunen”

Moni yrittäjä käyttää paljon aikaa rutiinien hoitamiseen ja sellaisten asioiden tekemiseen, jotka olisi mahdollista siirtää jonkun toisen tehtäväksi. Moni varmasti myös haaveilee omasta sihteeristä, jolla voisi teettää osan töistä. Jokaisen työpöydällä tai rästilistalla on takuulla homma tai pari, joiden tekemistä on tullut siirrettyä jo jokusen kerran huomiselle tai ensi viikolle.

Työntekijän palkkaaminen ei ole aina käytännössä mahdollista tai ainakaan kovin helppoa. Ei siis ihme, että työntekijän palkkaamista joustavammat vaihtoehdot kasvattavat koko ajan suosiotaan. Vuokratyöntekijöitä välittävät yritykset ovat tästä kaikille tuttu esimerkki. Toinen vaihtoehto assistentin tai sihteerin palkkaamiselle on teettää toimistotöitä virtuaaliassistentilla.

Tänä päivänä on jo paljon yrityksiä, jotka tarjoavat virtuaaliassistenttipalveluja yrityksille ja myös yksityisille. Virtuaaliassistentit tekevät asiakkaan puolesta erilaisia toimistotehtäviä: raportointia, kirjanpitoa, laskutusta, markkinointia, tapahtumien järjestämistä – lähes kaikkea, mitä assistentti voisi toimistollakin tehdä. Erona ”tavalliseen” assistenttiin on kuitenkin se, että assistentti työskentelee etänä. Yhteydenpito tapahtuu erilaisten viestintäsovellusten avulla. Sähköpostia, puhelinta ja pilvipalveluja useimmat käyttävät jo nyt ja ne toimivat oikein hyvin myös työtehtävistä sovittaessa.

Asiakkaina virtuaaliassistenttipalveluilla voi olla niin nopean kasvun kanssa kamppailevia startup-yrityksiä kuin pidempään toimineita yrityksiä, joilla iskee yllättävä työvoimapula esimerkiksi työntekijän siirtyessä toisiin tehtäviin. Myös moni yksinyrittäjä ja pienyrittäjä hyötyisi joustavasta mahdollisuudesta saada lisäresursseja hoitamaan yritystoimintaan liittyviä tehtäviä.

Esimerkkejä virtuaaliassistenttipalveluista

Virtuaaliassistentit eivät ole mikään uusi ilmiö. Amerikkalainen AssistU on toiminut jo 20 vuotta virtuaaliassistenttien kouluttajana ja töiden välittäjänä. Freelancereita välittävän Upworkin listoilla on parhaillaan yli tuhat ilmoitusta, joissa haetaan virtuaaliassistenttia hoitamaan isompia tai pienempiä tehtäviä (tilanne 24.1.2017). Hintakin voi vaihdella melkoisesti. Halvimmillaan virtuaaliassistentti tekee töitä 5 dollarin tuntihinnalla.

Vaikka Suomessa virtuaaliassistenttien käyttö ei ole vielä kovin laajalle levinnyt ilmiö, löytyy meiltäkin myös useita tätä palvelua tarjoavia yrityksiä. Virtuaalitoimisto Virta, MyAgent ja Wannadon Assarikauppa ovat esimerkkejä suomalaisista virtuaaliassistenttipalveluista. Soljuen puolestaan on Espanjaan rekisteröity yritys, mutta suurin osa sen assistenteista työskentelee Suomessa.

Mitä virtuaaliassistentin käyttö maksaa?

Suomalaisten virtuaaliassistenttipalvelujen hinnat vaihtelevat sopimuksen pituuden ja halutun asiantuntemuksen mukaan noin 30-60 euron välillä (tiedot koottu 1/2017, hinnat alv 0 %):

  • MyAgent: alkaen 480€/kk (sis. 15 h)
  • Soljuen: alkaen 35 €/h
  • Virtuaalitoimisto Virta: alkaen 40 €/h
  • Wannado: alkaen 30 €/h

Mahdollisuuksia on toisin sanoen paljon. Palvelun valintaan vaikuttaa olennaisesti se, millaista osaamista tarvitset ja millä kielellä haluat työskennellä.

Kun tilaat virtuaaliassistenttipalvelua, tarkista ainakin nämä asiat:

  • hinnoittelun selkeys
  • sopimuksen pituus ja irtisanomisaika
  • löytyykö yrityksen vastuuhenkilöistä ja virtuaaliassistenteista riittävästi tietoa

Entäpä jos testaisit uudenlaista töiden tekemisen tapaa ja kokeilisit ulkoistaa jonkin yksittäisen työpöydälläsi (tai sähköpostissa) lojuvan tehtävän?


Kirjoittaja toimii yrittäjänä ja vuokra-assistenttina Askaremon assistenttipalvelussa. Hän on yrittäjä, josta ei koskaan pitänyt tulla yrittäjää. Paperien pyörittely ei ole hänelle kauhistus, vaan ajoittain jopa ihastus. Hän on yhteiskuntatieteilijä, jonka sisällä asuu pieni koodari. Mottona toimii: älä koskaan sano ”ei koskaan”.