Vieraskynä: Miten valitsen tilitoimiston? - Askaremo assistenttipalvelut
Vieraskynä: Miten valitsen tilitoimiston?

Vieraskynä: Miten valitsen tilitoimiston?

0 Share

Vieraskynä: Miten valitsen tilitoimiston?

Kirjoittaja: Arttu Talvitie, Select Financial Services Oy Tilitoimistoja on laidasta laitaan: jotkut kilpailevat hinnalla, jotkut panostavat konsultointiin, ja joillain on oma ...

Kirjoittaja: Arttu Talvitie, Select Financial Services Oy

Tilitoimistoja on laidasta laitaan: jotkut kilpailevat hinnalla, jotkut panostavat konsultointiin, ja joillain on oma erikoisosaamisalueensa, kuten maatalous tai virtuaalivaluutat. Tilitoimistojen hinnoittelussa ja palvelumalleissa on paljon eroja, ja siksi voikin olla haastavaa valita juuri itselleen sopiva tilitoimisto. Avaamme tässä artikkelissa muutamia tärkeitä asioita, joita kannattaa miettiä tilitoimistoa valitessa.

1) Asiakkuus tilitoimiston kanssa on yhteistyökumppanuus.

Asiakkuutta tilitoimiston kanssa kannattaa miettiä yhteistyökumppanuutena perinteisen asiakassuhteen sijaan. Se, kuinka hyvin tilitoimisto pystyy tekemään työnsä, riippuu paljon siitä, kuinka hyvin yritys hoitaa oman osansa prosessista, esimerkiksi liittyen dokumenttien ja tositteiden toimittamiseen. Siksi on tärkeää valita sellainen tilitoimisto, joka tuntuu itselleen sopivalta: yhteinen prosessi on toimiva ja henkilökemiat pelaavat yhteen. On hyvä tavata tilitoimiston edustajat ennen valintaa: saat tuntumaa millaisten henkilöiden kanssa tulisit toimimaan, ja pääset kuulemaan, miten kirjanpitoprosessi käytännössä tapahtuu.

2) Asiakkuus tilitoimiston kanssa on yhteistyökumppanuus.

Kirjanpito voi yhtäkkiseltään vaikuttaa yksinkertaiselta, vaikka olisikin kuinka kahdenkertaista. Oikeasti kirjanpito on kuitenkin todella laaja kenttä ja vaatii mittavan määrän säädösten sekä käytäntöjen tuntemista. Jokainen tilitoimisto osaa varmasti peruskirjanpidon tekemisen, mutta kun mennään marginaalisemmalle puolelle, esimerkiksi kryptovaluutan louhimiskustannusten tai yrityksen kiinteistöomistusten setvimiseen, niin tilitoimiston osaaminen korostuu. Kannattaa käydä läpi oma yrityksen erikoispiirteet tilitoimiston kanssa ennen asiakkuuden aloittamista. Näitä erikoispiirteitä voivat esimerkiksi olla ulkomaan rahaliikenne tai toimialaan liittyvät kommervenkit.

3) Millaista palvelua kaipaat?

Yrityksiä on todella paljon erilaisia, ja niiden tilitoimistotarpeet voivat poiketa toisistaan todella merkittävästi. Perinteisesti tilitoimiston on ajateltu hoitavan lakisääteisen kirjanpidon ja siihen kuuluvat viranomaisilmoitukset. Nykyään tilitoimistot voivat tehdä kuitenkin paljon enemmän, ja parhaimmillaan tilitoimisto voi toimia yrityksen kokonaisvaltaisena taloushallinnon kumppanina. Mikäli tilitoimistolta löytyy tarvittavaa liiketoimintaosaamista ja suomalaisen liiketoimintaympäristön tuntemusta, niin he voivat auttaa monellakin saralla. Me Selectillä olemme esimerkiksi auttaneet yrityksiä etsimään ja hakemaan rahoitusta, kehittämään liiketoimintamalliaan sekä sitouttamaan työntekijöitä. Muutamia mainitakseni.

4) Vertaile vuosikustannuksia

Tilitoimistoilla on monia erilaisia hinnoittelu- sekä palvelumalleja, ja sen takia eri toimistojen tarjouksia voi olla vaikea vertailla keskenään. On tositepohjaista, tuntipohjaista, kiinteää, joustavaa, ja mitä ikinä, hinnoittelua. Edes tuntihinnoittelut eivät aina ole vertailukelpoisia: toisen tilitoimiston tuntihinta voi olla 70€ ja toinen tilitoimisto pyytää 80€/h, mutta kalliimpi tekee saman työn puolet nopeammin, jolloin kokonaisveloitus on pienempi kuin tuntihinnaltaan halvemmalla tilitoimistolla. Siksi kannattaa pyytää tilitoimistoilta arviot koko tilikauden kokonaisveloituksesta, jolloin saat vertailukelpoisia hintoja tarkasteltavaksi. Parhaiten tilitoimisto pystyy antamaan arvion vuoden kokonaisveloituksesta, jos pystyt kuvaamaan yksityiskohtaisesti tilikautesi aikana tapahtuvan toiminnan.

5) Hinta ei ole tärkein kriteeri valinnalle.

Halpa tilitoimisto ei ole aina edullinen. Tilitoimiston tuottama hyvä palvelu voi olla asiakasyritykselle paljon tuottoisampaa kuin halpa hinta. Mikäli tilitoimisto voi auttaa hakemaan rahoitusta tai säästämään veroissa, niin yhteistyökumppanuus tilitoimiston kanssa voi maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.

Tilitoimiston valitseminen ei ole helppo tehtävä, ja siksi siihen kannattaakin käyttää tarvittava määrä aikaa ja kartoittamista. Valitsemisen yhteydessä kannattaa myös tarkistaa miten irtisanoutuminen ja tilitoimiston vaihtaminen onnistuu, sen varalta että tilanne tulee menemään niin huonoksi. On esimerkiksi hyvä kysyä, että onko taloushallinto- ja kirjanpito-ohjelmisto asiakkaan hallinnassa vai tilitoimiston jälleenmyytävänä.

Tsemppiä tilitoimiston etsimiseen!

Kirjoituksen on kirjoittanut tilitoimisto Selectin liiketoimintakonsultti ja markkinointipäällikkö Arttu Talvitie. Mikäli tarvitset konsultoivaa sähköistä tilitoimistoa, niin ota yhteyttä Select Financial Services Oy:hyn – heiltä löytyy tukea mihin tahansa liiketoimintatilanteeseen.