Varmuuden vuoksi - Askaremo assistenttipalvelut
Varmuuden vuoksi

Varmuuden vuoksi

0 Share

Varmuuden vuoksi

Jahkailetko sinä(kin)? Tunnistatko itsessäsi jahkailijan? Minä ainakin tunnistan. On suorastaan tuskallisen helppoa todeta: "minäpä palaan tähän asiaan myöhemmin". Kun ratkaisu ong ...

Jahkailetko sinä(kin)?

Tunnistatko itsessäsi jahkailijan? Minä ainakin tunnistan. On suorastaan tuskallisen helppoa todeta: ”minäpä palaan tähän asiaan myöhemmin”. Kun ratkaisu ongelmaan ei ole ilmeinen ja eteenpäin pääseminen vaatii valinnan tekemistä, kovin usein asia jää kesken odottamaan sitä päätöstä. Usein ihan turhaan.

Sanotaan, että iso syy tekemättömien töiden kertymiselle on se, että jätämme tekemättä päätöksiä sen suhteen, mitä jollekin asialle pitäisi tehdä. On niin kovin helppoa ajatella, että minäpä palaan tähän asiaan myöhemmin, kun minulla on enemmän aikaa miettiä, mitä teen asian suhteen. Tämä koskee samalla lailla myös kotona kertyviä tavarapinoja ja epäjärjestystä. ”En nyt heti keksi, mikä tämän tavaran oikea paikka on, joten jätän päätöksen teon myöhemmäksi.” Kuulostaako tutulta? Jahkailun yksi iso ongelma on se, että päätöksiä vaativat asiat alkavat hyvin nopeasti kertyä ja yhdessä niistä tulee ylivoimaiselta vaikuttava vuori.

Alituinen epäröinti ei salli minkään teon täyttyä. (Demokritos)

Ikuinen suunnitteluvaihe

Kun itse aloin yrittäjäksi muutama vuosi sitten, sain hyvän neuvon pidempään yrittäjänä toimineelta kollegalta. Hänen näkemyksensä mukaan erityisesti uudet yrittäjät jäävät usein jumiin suunnitteluvaiheeseen. Hän rohkaisi minua kokeilemaan erilaisia asioita ja toteamaan käytännössä toimivatko ne vai eivät. On toki tärkeää suunnitella yrityksen toimintaa perusteellisesti. Ilman selkeää käsitystä siitä, mikä on sinun tuotteesi, ketkä ovat sinun asiakkaitasi ja mistä he ovat valmiita maksamaan riittävän paljon, jotta se on yritystoimintasi kannalta järkevää, on mahdotonta päästä kunnolla liikkeelle. Kuitenkaan suunnitteluvaiheeseen ja ideoiden pyörittelyyn omassa päässä ei saa jäädä jumiin. Täytyy lähteä rohkeasti liikkeelle ja testaamaan omia ideoitaan. Hyvin suunniteltu ei tarkoita sitä, että jäät ikuisiksi ajoiksi kehittelemään yritysideaasi – varmuuden vuoksi.

Ajatukset ovat myrkkyä. Mitä enemmän järkeilee, sitä vähemmän saa aikaan. (Raymond Chandler)

Mikä avuksi jahkailuun?

Esittelen tässä muutamia hyväksi havaitsemiani menetelmiä, joita kannattaa kokeilla, jos koet että taipumus jahkailuun aiheuttaa hankaluuksia. Mutta muista kuitenkin, että koko ajan ei tarvitse olla 100 % tehokas! Kutsutaan sitä sitten jahkailuksi tai unelmoimiseksi, sitäkin tarvitaan. Monesti parhaat ideat syntyvät silloin, kun ajatusten antaa vapaasti kulkea.

Kahden minuutin sääntö

jos asian tekemiseen menee korkeintaan kaksi minuuttia, tee se heti. Tätä sääntöä hyödynnetään esimerkiksi David Allenin GTD-menetelmässä (Getting Things Done).

Sammakkoja aamupalaksi

Tämä ajatus perustuu vanhalle sanonnalle, jonka mukaan kun syöt aamupalaksi eläviä sammakoita tiedät, että et joudu sen päivän aikana tekemään mitään sen kamalampaa. Eli ideana on hoitaa heti aamulla ne tehtävät, jotka tuntuvat kaikista epämiellyttävimmiltä. Inhoatko kylmäsoittoja? Pitääkö sinun hoitaa asiakkaan tekemä reklamaatio, vaikka ajatuskin kyseisestä asiakkaasta ahdistaa? Tee nämä hommat heti aamulla, kun sinulla on eniten energiaa. Ja näiden sammakoiden rouskuttelusta heti aamulla saat takuuvarmasti melkoisesti lisää energiaa päivän muiden tehtävien hoitamiseen. Eat that Frog! -ajatuksesta voit lukea lisää esimerkiksi Brian Tracyn teoksista.

Inbox zero

Sähköposti on monilla tekemättömien töiden kaatopaikka ja huonon omantunnon aiheuttaja. Mieltä painavan sähköpostilaatikon voi kokeilla ottaa paremmin omaan hallintaan käyttämällä inbox zero -menetelmää. Keskeistä tässäkin on välttää jahkailua. Tavoitteena on, että päivän päätteeksi sähköpostin inbox on tyhjä ja kaikki päivän aikana tulleet viestin on käsitelty. Tämä ei tarkoita, että kaikki asiat olisi hoidettu loppuun asti. Nopeasti hoidettavat asiat on kyllä tarkoitus hoitaa heti.  Sellaiset viestit, jotka edellyttävät enemmän työtä tulee inbox zero -ajatuksen mukaan myös prosessoida eteenpäin (esimerkiksi delegoida, pyytää lisätietoja tai ehdottaa yhteistyökumppanille etenemisvaihtoehtoja). Sähköpostia ei käytetä rästilistana tai tietojen tallennuspaikkana. Tähän käytetään muita menetelmiä ja ohjelmia. Menetelmään kannattaa yhdistää myös tavoite olla tarkistamatta sähköpostia ihan koko ajan… 😉 Yksi tai kaksi kertaa päivässä riittää monille.


Kirjoittaja toimii yrittäjänä ja vuokra-assistenttina Askaremon assistenttipalvelussa. Hän on yrittäjä, josta ei koskaan pitänyt tulla yrittäjää. Paperien pyörittely ei ole hänelle kauhistus, vaan ajoittain jopa ihastus. Hän on yhteiskuntatieteilijä, jonka sisällä asuu pieni koodari. Mottona toimii: älä koskaan sano ”ei koskaan”.