Tiedoston salaus - sähköpostin liitetiedoston sisällön suojaaminen - Askaremo assistenttipalvelut
Tiedoston salaus – sähköpostin liitetiedoston sisällön suojaaminen

Tiedoston salaus – sähköpostin liitetiedoston sisällön suojaaminen

0 Share

Tiedoston salaus – sähköpostin liitetiedoston sisällön suojaaminen

Sähköpostin liitetiedoston salaus - miksi pitäisi? Käytätkö sähköpostia henkilötietojen välittämiseen? Lähetätkö tapahtumien osallistujalistoja tai asiakkaiden tietoja esimerkiksi ...

Sähköpostin liitetiedoston salaus – miksi pitäisi?

Käytätkö sähköpostia henkilötietojen välittämiseen? Lähetätkö tapahtumien osallistujalistoja tai asiakkaiden tietoja esimerkiksi yhteistyökumppanille tai alihankkijalle? Toukokuussa 2018 voimaan astunut EU:n tietosuoja-asetus eli GDPR ottaa kantaa myös tähän asiaan. Tietosuojalainsäädäntöön liittyy tietosuojaperiaatteita, joiden mukaan henkilötietoja on mm. käsiteltävä luottamuksellisesti ja turvallisesti. Jos välität henkilötietoja eteenpäin, sinun täytyy huolehtia myös tietoturvasta.

F-Secure muistuttaa, että ”salaamaton sähköpostiviesti on kuin postikortti”. Ainakin periaatteessa sen voi lukea kuka tahansa matkan varrella. Toki sähköpostipalvelujen tarjoajat kehittävät koko ajan sähköpostin tietoturvaa, mutta sähköpostilla lähetettävien liitetiedostojen salaaminen on yksi hyvä lisä tietojen turvalliseen käsittelyyn.

(Oma lukunsa ovat turvasähköpostipalvelut, esimerkiksi Turvaposti ja Deltagon. Niissä usein varsinainen viesti, joka halutaan salata, tallennetaan pilvipalveluun. Viestin vastaanottaja saa sähköpostiinsa ainoastaan linkin, jonka kautta hän pääsee lukemaan viestin pilvipalvelussa.)

Salasanan lisääminen Word- tai Excel-tiedostoon

Microsoft Officessa voit määrittää salasanan Word-, Excel- tai PowerPoint-tiedostoosi. Alla olevasta kuvasta näet esimerkkinä Excel-tiedoston salauksen. Määrittämällä salasanan voit valintasi mukaan joko estää vastaanottajia avaamasta tai muokkaamasta tiedostoa ilman salasanaa. Sopikaa yhteistyökumppanin kanssa käytettävistä salasanoista – suojaamattomalla sähköpostilla salasanaa ei kannata lähettää. 😉

"Excel-tiedoston

Tiedoston salaus LibreOfficessa

LibreOffice-ohjelmistossa asiakirjan saa myös suojattua salasanalla. Valitse Tiedosto -> Tallenna nimellä. Ennen kuin tallennat tiedoston, rastita kohta ”Tallenna salasanan kanssa” (ks. kuva alla).


Kirjoittaja toimii yrittäjänä ja vuokra-assistenttina Askaremon assistenttipalvelussa. Hän on yrittäjä, josta ei koskaan pitänyt tulla yrittäjää. Paperien pyörittely ei ole hänelle kauhistus, vaan ajoittain jopa ihastus. Hän on yhteiskuntatieteilijä, jonka sisällä asuu pieni koodari. Mottona toimii: älä koskaan sano ”ei koskaan”.