Puheen tallentaminen ja äänitallenteen jakaminen sekä litterointi - Askaremo assistenttipalvelut
Puheen tallentaminen ja äänitallenteen jakaminen sekä litterointi

Puheen tallentaminen ja äänitallenteen jakaminen sekä litterointi

0 Share

Puheen tallentaminen ja äänitallenteen jakaminen sekä litterointi

Kirjoittaminen on joskus niin kovin työlästä! Varsinkin pidemmän tekstin aloittaminen... Aika moni tunnistaa tyhjän paperin (tai tyhjän näyttöruudun) aiheuttaman ahdistuksen, ...

Kirjoittaminen on joskus niin kovin työlästä! Varsinkin pidemmän tekstin aloittaminen…

Aika moni tunnistaa tyhjän paperin (tai tyhjän näyttöruudun) aiheuttaman ahdistuksen, valkoisen paperin kammon (writer’s block). Tekstiä ei tule kirjoitettua, koska kirjoittamisen kanssa ei pääse vauhtiin. Monille ihmisille asioiden selittäminen puhumalla, ääneen ajatteleminen, on luontevampaa kuin saman asian kirjoittaminen esimerkiksi blogikirjoituksen muotoon. Tämän ei kuitenkaan tarvitse muodostua ongelmaksi, ei edes blogitekstiä kirjoittaessa.

Tyhjän paperin tai näyttöruudun kammoon voi auttaa ajatusten ja ideoiden tallentaminen äänimuodossa ja kirjoitetun tekstin tuottaminen tämän pohjalta. Jos joku toinen kirjoittaa tekstin sinun ajatustesi ja asiantuntemuksesi pohjalta, kirjoittajan tarvitseman tiedon kokoaminen voi olla sujuvinta äänitallenteen avulla. Kannattaa käyttää itselle luontevinta ja vaivattominta tapaa aloittaa kirjoitusprosessi.

Äänitiedosto ei vielä yksinään yleensä riitä, sillä usein tarve on nimen omaan kirjoittaa teksti sen pohjalta. Tällöin hyötyä voi olla litteroinnin apuvälineistä, joista esittelen tässä muutamia.

Puhelimen nauhuri

Monista älypuhelimista löytyy yhtenä toimintona nauhuri, jolla pystyy näppärästi tallentamaan ajatuksiaan missä vain ja milloin vain. Toisille parhaat ideat tulevat autolla pitkää matkaa ajaessa tai pitkällä, rauhallisella kävelylenkillä. Tällöin kätevä tapa tallentaa ajatukset myöhempää käyttöä varten on sanella ne muistiin. Tähän löytyy monia erilaisia tapoja ja sovelluksia (esimerkiksi iPhonen Sanelin tai etsi Google Play -sovelluskaupasta ”Voice Recorder”).

Microsoft Word

Microsoft 365 -käyttäjät (Wordin selainversio) voivat tehdä äänimuistiinpanoja sanelemalla ja litteroida muistiinpanot tekstimuotoon joko äänitallenteesta tai nauhoituksen aikana suoraan.

Google: Gmail, Google Docs, Google Keep

Jos käytät Googlen sovelluksia, kuten esimerkiksi Gmailia tai Google Keep -sovellusta, niistäkin löytyy sanelutoiminto. Esimerkiksi jos käytät Gmailia puhelimen sovelluksen kautta, avaa uusi viesti ja valitse näppäimistöstä mikrofonin kuva (ks. kuva alla). Tämä toiminto muuttaa puheen tekstiksi sähköpostiviestin viestikenttään.

Tästä muodostuva kirjoitettu tekstihän on raakatekstiä, joka yleensä aina vaatii jonkinlaista editointia. Vielä nämä ohjelmat eivät osaa laittaa pisteitä virkkeiden loppuun tai jakaa tekstiä kappaleisiin. Editointivaihetta voit helpottaa esimerkiksi sanomalla ”piste” niissä kohdissa, kun teksti vaatii pistettä. Myöhemmin voit tekstinkäsittelyohjelman etsi ja korvaa -toiminnolla muuttaa nämä kohdat oikeiksi pisteiksi.

WhatsApp ja Signal

Monelle WhatsApp on luontevin pikaviestittelykanava, minkä vuoksi sitä on myös vaivatonta käyttää äänitiedostojen välittämiseen ja miksei tallentamiseenkin. Jos et halua lähettää ääniviestiä kenellekään (ainakaan heti), voit luoda itsellesi oman luonnosryhmän, josta välität valitsemasi viestit eteenpäin. Jos mietit tietoturvaa, muista että WhatsApp on Facebookin omistama. 🙂 Kovin arkaluontoisia tietoja ei kannata WhatsAppiin tallentaa. Samaa harkintaa kannattaa toki soveltaa oikeastaan kaikkien sovellusten ja palvelujen kohdalla.

Toinen WhatsAppin kaltainen sovellus on Signal, joka ei pyöri Facebookin tavoin mainosrahoilla. Signalin taustalta löytyy itse asiassa WhatsAppin perustaja. Signalista löytyy myös äänen tallennusmahdollisuus ja ääniviestin lähetysmahdollisuus. Ääniviestin tallennus löytyy WhatsAppista ja Signalista molemmista sekä mobiilisovelluksesta että pöytäkoneversiosta.


Kirjoittaja toimii yrittäjänä ja vuokra-assistenttina Askaremon assistenttipalvelussa. Hän on yrittäjä, josta ei koskaan pitänyt tulla yrittäjää. Paperien pyörittely ei ole hänelle kauhistus, vaan ajoittain jopa ihastus. Hän on yhteiskuntatieteilijä, jonka sisällä asuu pieni koodari. Mottona toimii: älä koskaan sano ”ei koskaan”.