Kuinka yksin on yksinyrittäjä? - Askaremo assistenttipalvelut
Onko yksinyrittäjä yksin?

Onko yksinyrittäjä yksin?

0 Share

Onko yksinyrittäjä yksin?

Blogikirjoitus on päivitetty 5.8.2017 Yksinyrittäjän tukiverkostot Yksinyrittäjä on monessakin mielessä yksin. Jos yrittäjä tekee töitä kotoa käsin eikä tapaa esimerkiksi asiakka ...

Blogikirjoitus on päivitetty 5.8.2017

Yksinyrittäjän tukiverkostot

Yksinyrittäjä on monessakin mielessä yksin. Jos yrittäjä tekee töitä kotoa käsin eikä tapaa esimerkiksi asiakkaita päivittäin, voi olo käydä kovin yksinäiseksi. Yksin kaikesta vastaava yrittäjä kokee takuulla ainakin toisinaan vastuun taakan painavan raskaasti. Silloin on hyvä hakea tukea sen sijaan, että yksin pakertaisi väkisin näiden asioiden kanssa. Ja kun ongelmista ja hankalista tilanteista puhuu muille yrittäjille, todennäköisesti nopeasti selviää, että muutkin yrittäjät painiskelevat samojen ongelmien kanssa.

Olen koonnut tähän blogikirjoitukseen joitakin esimerkkejä siitä, mistä yksinyrittäjä voi saada kaipaamaansa tukea, rohkaisua ja käytännön neuvoja.

Yrittäjäjärjestöt

Yrittäjäjärjestöt ovat yksinyrittäjälle hyviä verkostoitumiskanavia. Lisäksi ne myös järjestävät koulutuksia ja muita tilaisuuksia jäsenilleen. Neuvontapalveluista yrittäjä voi saada apua pulmaansa.

Suomen Yrittäjät on pk-yritysten etu- ja palvelujärjestö. Edunvalvonnan lisäksi SY:stä saa neuvontaa ja koulutusta. Liittymällä Suomen Yrittäjien jäseneksi liityt samalla myös paikallisyhdistyksen jäseneksi.

Suomen Yrittäjänaiset edustaa pk-naisyrittäjiä ja haluaa kannustaa naisia yrittäjyyteen. Liittymällä Yrittäjänaisten jäseneksi liityt samalla myös paikallisyhdistyksen jäseneksi.

Facebook-ryhmät

Yrittäjäjärjestöillä ja niiden paikallisyhdistyksillä on omat Facebook-sivunsa, joiden kautta ne tiedottavat ajankohtaisista yrittäjiä koskevista asioista. Facebookista löytyy myös sekä suljettuja että avoimia ryhmiä yrittäjille, joihin yrittäjä voi pyytää päästä jäseneksi. Oulun seudulla toimii ainakin POPPIS (Pohjois-Pohjanmaan nuoret yrittäjät) -ryhmä ja Oulun seudun yrittäjänaiset ry -ryhmä. Lisäksi liittyä voi esimerkiksi Oululainen Yrittäjä – Oulun seutu -ryhmään tai Oulun naisyrittäjät -ryhmään. Valtakunnallisesti toimii esimerkiksi Naisyrittäjät -ryhmä (suljettu ryhmä). Suljetussa Facebook-ryhmässä voi myös jakaa yrittämisen riemua ja tuskaa samanhenkisten kanssa ja saada kannustusta vaikeana päivänä.

Työtilan vuokraaminen

Moni yksinyrittäjä työskentelee kotoa käsin. Usein se on myös käytännössä järkevin ratkaisu. Niille, jotka haluavat aamuisin ”lähteä työpaikalle”, löytyy erilaisia toimistotiloja myös kohtuuhintaan. Erityisesti työskentely sellaisissa tiloissa, joissa pääsee tekemään yhteistyötä muiden pienyrittäjien kanssa, tuo helpotusta yksinyrittäjän yksinäisyyteen.

BusinessOulun toimitilapörssistä löytyy vuokrattavia toimistotiloja Oulun seudulta. Sopivia tiloja voi hakea esimerkiksi enimmäishinnan perusteella. Toimitilapörssistä löytyy myös sellaisia vuokrattavia toimistotiloja, joissa on jaetut sosiaalitilat tiloissa toimivien muiden yritysten kanssa.

Njetworking on ”all inclusive työtila ja jaettu toimisto” Oulun keskustassa. Sieltä voit varata itsellesi työskentelypaikan myös tunti- ja päivähinnalla. Kielo Growth puolestaan on yrityshautomo ”autotalliyrityksille”.

Yrittäjätuttavilta kannattaa kysellä toimisto-osuuskunnista ja ”alivuokralaista” etsivistä yrityksistä. Lisäksi toimistotilan etsimisestä kannattaa kertoa myös yrittäjien some-ryhmissä. Aina joku jonkun tuntee, jolla on tiedossa vapaana oleva toimistotila!

Niille, jotka eivät halua maksaa kk-vuokraa toimistotilasta, sopii tuntihinnoitellun työpisteen lisäksi esimerkiksi kahvilat ja kirjastot. Kokeilemalla selviää, mikä on itselle toimiva tapa ja paikka työskennellä. Vaihtelu todellakin virkistää!

Rutiineilla on paha tapa tappaa luovuus. Aamuherätys aina samaan aikaan, saman liikennevälineen käyttäminen, matkustaminen samaa reittiä, istahtaminen samalle tuolille saman työpöydän ääreen samassa toimistossa aina uudelleen ei inspiroi. Maisemanvaihdos sen sijaan voi saada aikaan aivan uusia ideoita. (Jason Fried & David Heinemeier Hansson: Etänä – toimistoa ei tarvita)

Ulkoistaminen

Sinun ei tarvitse eikä kannata tehdä kaikkea itse! Se ei todennäköisesti ole edes taloudellisesti kannattavaa. Hyödynnä verkostoja ja etsi yhteistyökumppaneita. Ulkoista esimerkiksi kirjanpito. Jos kirjanpito maksaa 150-200 €/kk, onko kaiken sen vaivan arvoista, että teet kirjanpidon itse? Jos on, silloin voit tehdä kirjanpitosi itse. Mutta jos voit käyttää kirjanpidon hoitamisesta säästyneen ajan niiden asioiden tekemiseen, jotka tuovat rahaa yritykseesi, eikö sinun olisi järkevä keskittyä niihin asioihin?

Jos aikasi ja ennen kaikkea energiasi kuluu epämiellyttävien asioiden hoitamiseen, silloin sinulla on vähemmän aikaa ja energiaa käytettävissä tärkeimpiin asioihin eli siihen, mikä tuo tuloja yritykseesi. Vaikka epämiellyttävä homma olisi helppo ja nopea hoitaa, kannattaa harkita homman ulkoistamista, jos tuskailet asian kanssa kerta toisensa jälkeen ja sinulla kuluu paljon aikaa ja energiaa tähän tuskailuun ja työn aloittamiseen.


Kirjoittaja toimii yrittäjänä ja vuokra-assistenttina Askaremon assistenttipalvelussa. Hän on yrittäjä, josta ei koskaan pitänyt tulla yrittäjää. Paperien pyörittely ei ole hänelle kauhistus, vaan ajoittain jopa ihastus. Hän on yhteiskuntatieteilijä, jonka sisällä asuu pieni koodari. Mottona toimii: älä koskaan sano ”ei koskaan”.