Lukusuositus: Viisas pääsee vähemmällä
Lukusuositus: Viisas pääsee vähemmällä

Lukusuositus: Viisas pääsee vähemmällä

0 Share

Lukusuositus: Viisas pääsee vähemmällä

Sampo Sammalisto: Viisas pääsee vähemmällä - 52 niksiä tehokkaampaan ja onnellisempaan elämään Keskeneräisyys, kasaantuvat työt ja tekemättömät päätökset lisäävät stressiä ja sama ...

Sampo Sammalisto: Viisas pääsee vähemmällä – 52 niksiä tehokkaampaan ja onnellisempaan elämään


Keskeneräisyys, kasaantuvat työt ja tekemättömät päätökset lisäävät stressiä ja samalla myös vähentävät tehokkuutta. Sampo Sammalisto esittelee kirjassaan 52 erilaista tekniikkaa, joiden avulla on mahdollista helpommin saavuttaa se miellyttävä tunne, kun saat jonkin projektin tai yksittäisen tehtävän valmiiksi. Tavoitteena on kohtuullisen pienet ja sen vuoksi myös kohtuullisen helposti toteutettavat muutokset omissa työskentelytavoissa.

Mitä sitten pitäisi muuttaa?

Ei mitään, mikä ei itselle tunnu luontevalta! Ajatuksena on etsiä omasta arjesta pahimmat aika- ja energiasyöpöt ja löytää ratkaisu niihin.

Viisas pääsee vähemmällä -kirjassa esitellään tekniikoita esimerkiksi sähköpostitulvan hillitsemiseen sekä sähköpostien järkevään käsittelyyn ja arkistointiin. Samoin käydään läpi näppäriä tekniikoita ideoiden tallentamiseen myöhempää käyttöä varten ja kalenterin hyödyntämiseen oman ajankäytön suunnittelussa. Pomodoro-tekniikka voi puolestaan auttaa tilanteissa, joissa sinulla on vaikeuksia aloittaa jokin hankalalta tuntuva tehtävä. Entäpä sitten tiedonhaku? Jos tiedonhaun taidoissa on kehittämisen tarvetta, kirjasta löytyy ohjeet myös tehokkaampaan googlaamiseen.

Entä miltä kuulostaa tekniikka, joka perustuu Parkinsonin lakiin eli siihen, että työ täyttää sille varatun ajan? Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos varaat yksittäisen tehtävän tekemiseen yhden kokonaisen työpäivän, sinulla todennäköisesti menee tehtävän hoitamiseen koko työpäivä. Jos puolestaan varaat samaan tehtävään vain neljä tuntia aikaa, voit hyvinkin saada tehtävän tehtyä neljässä tunnissa. Tokihan aikatauluttamisessa täytyy olla realismia mukana. Toisaalta sinäkin varmasti tiedät, kuinka paljon asioita voi saada aikaan ”viime tipassa”. Selkeä ja riittävän tiukka määräaika saa meidät monesti tekemään töitä tehokkaammin ja keskittymään käsillä olevaan tehtävään paremmin. Ja arvaatko, mikä oli minun tehokkain kirittäjä tämän blogikirjoituksen kirjoittamisessa? Kirjastosta lainatun kirjan eräpäivän lähestyminen.

Kuinka tehokas pitää olla?

Välillä kirjaa lukiessa tulee kyllä sellainen olo, että eihän kukaan voi olla näin tehokas! Toisaalta jos kirjan kaikki 52 ohjetta oman tehokkuuden parantamiseen lukee yhdeltä istumalta läpi ja sitten päättää toteuttaa kaikki nämä neuvot, lopputuloksen voi ehkä arvata. Tuloksena on todennäköisesti paljon turhautumista ja vähän tehokkuuden lisääntymistä. Kirjassa annetaankin lukuohjeeksi itseä kiinnostavan yksittäisen tekniikan testaaminen sen selvittämiseksi, toimiiko se sinun kohdallasi. Kirjaa kannattaa toisin sanoen käyttää hakuteoksena, josta voi etsiä tiettyyn hetkeen parhaiten sopivan tekniikan kokeiltavaksi. Mikään tekniikka ei toimi kaikilla.

Toinen hyvä kirjasta löytyvä vinkki liittyy tapojen muuttamisen vaikeuteen. Omia tapojaanhan on tuskastuttavan vaikea muuttaa! Sen sijaan, että päättäisit muuttaa yhtä tai useampaa tapaasi lopullisesti, kannattaa pitää ensin koeaika. Kun olet löytänyt tavan, jonka haluat muuttaa, sovi itsesi kanssa neljän viikon koeajasta. Katso, mitä sinä aikana tapahtuu. On mahdollista, että neljän viikon aikana siitä muodostuu sinun uusi tapasi.

Sampo Sammaliston ajatuksiin pääsee tutustumaan myös hänen Viisas pääsee vähemmällä -blogissaan.


Päivitys 19.4.2020: Kirja on saanut jatkoa vuonna 2019.


Kirjoittaja toimii yrittäjänä ja vuokra-assistenttina Askaremon assistenttipalvelussa. Hän on yrittäjä, josta ei koskaan pitänyt tulla yrittäjää. Paperien pyörittely ei ole hänelle kauhistus, vaan ajoittain jopa ihastus. Hän on yhteiskuntatieteilijä, jonka sisällä asuu pieni koodari. Mottona toimii: älä koskaan sano ”ei koskaan”.

Tilaa Askaremon uutiskirje ja saat tiedon sähköpostiisi, kun uusi blogikirjoitus julkaistaan: