Lukusuositus: Bujoilun voima - järjestä elämäsi, saavuta unelmasi - Askaremo assistenttipalvelut
Lukusuositus: Bujoilun voima – järjestä elämäsi, saavuta unelmasi

Lukusuositus: Bujoilun voima – järjestä elämäsi, saavuta unelmasi

0 Share

Lukusuositus: Bujoilun voima – järjestä elämäsi, saavuta unelmasi

Tämä blogikirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran 28.7.2018 ja päivitetty 27.4.2020. Miia Pöllänen: Bujoilun voima Mikä on Bullet Journal? Oletko jo kuullut Bullet Journalista ...

Tämä blogikirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran 28.7.2018 ja päivitetty 27.4.2020.


Miia Pöllänen: Bujoilun voima


Mikä on Bullet Journal?

Oletko jo kuullut Bullet Journalista eli bujoilusta? Tai oletko suunnitellut sen kokeilemista, mutta et tiedä, mistä aloittaisit kokeilun? Siinä tapauksessa kannattaa tutustua Miia Pölläsen kiinnostavaan ja selkeästi kirjoitettuun teokseen Bujoilun voima. Kirjasta saat hyvät ja konkreettiset ohjeet siihen, miten pääset alkuun bujoilun kanssa. Juonipaljastuksena voin kertoa, että se ei vaadi paljoakaan. Pöllänen käy kirjassaan konkreettisesti läpi sen, miten bujoilun voi aloittaa ja miten siitä saa omaan arkeen sopivan työvälineen. Ensivaikutelma Bullet Journalista voi olla monimutkaisuus, mutta Bujoilun voiman luettuasi sinulla on riittävän selkeä kuva menetelmästä, jotta pääset testaamaan sitä kunnolla.

Bujoilu on iso ilmiö

Bullet Journal on yhdistelmä kalenteria, päiväkirjaa, luonnoslehtiötä ja muistilistoja. Bujo on yksinkertainen ja samalla hyvin monipuolinen järjestelmä, joka mukautuu kunkin käyttäjän tarpeisiin. Se on myös todellinen ilmiö, jota esitellään ahkerasti myös esimerkiksi suomalaisissa lehdissä (ks. esim. Helsingin Sanomat, Anna ja ET-lehti). Facebookin Bullet Journal Suomi -ryhmässä jäseniä on jo yli 10 000 ja Bullet Journal -menetelmän virallisella sivulla seuraajia on yli 150 000.

Kokeilepa Instagramissa hakua #bulletjournal. Yli 2 miljoonaa osumaa… Instagramin visuaalisuus ja bujoilu tosiaan sopivat yhteen!

Miksi Bullet Journalia kannattaa kokeilla?

BuJon yhtenä ideana on, että kaikki tarpeellinen arjen asioiden organisointiin löytyy yhdestä paikasta. BuJossa sinulla on mm. kalenteri ja muistivihko yhdessä. Kaikkea mahdollista ei pysty muistamaan (eikä onneksi tarvitsekaan). BuJo auttaa kokoamaan muistettavat asiat, ajatukset ja uudet ideat sillä tavoin, että niihin on helppo palata myöhemmin. Kun toteutat Bullet Journalin muutamien perussääntöjen mukaan, löydät myös helposti jälkikäteen tarvitsemasi asiat omista muistiinpanoistasi. Sivunumerointi ja sisällysluettelo ovat tärkeä osa tätä. Minua bujossa viehättää myös sen joustavuus. Tavallisen kalenterin keskenään samanlaiset viikko- ja päivänäkymät eivät jousta lainkaan, kun taas Bullet Journalissa keskeistä on sen joustavuus käyttäjän omien tarpeiden mukaan. Jokainen päivä- ja viikkonäkymä voivat olla yksilöllisiä – tai jos et tarvitse esimerkiksi viikkonäkymää, sellaista ei  tarvitse tehdä.

BuJoa ei myöskään täytetä pitkälle eteenpäin. Toki siihen voi halutessaan tehdä vuosi- ja kuukausinäkymiä, joiden avulla voi asettaa itselleen pidemmän aikavälin tavoitteita ja merkitä muistiin esimerkiksi matkat ja tapahtumat. Perusideana on kuitenkin täyttää bujoa päivä kerrallaan. Voit siis joka päivä kääntää uuden puhtaan sivun ja aloittaa alusta. Aika viehättävä ajatus! 🙂

Bujon kalentereissa ei keskitytä aikaan vaan hommiin. Ajattelutapa on lähes käänteinen tavalliseen verrattuna. Päässä ei enää pyöri kysymys: mitä kaikkea tällä viikolla pitää saada tehtyä? (Ladaten viikon mittainen jana mahdollisimman suurella määrällä hommia.) Vaan mitä haluan seuraavaksi tehdä, jotta saan asiat hoidettua ja edettyä elämässäni toivomaani suuntaan – laitanpa nämä asiat siis tälle viikolle. Huomaatko eron? Aikaa vastaan ei enää taistele, vaan siitä tulee läsnäoleva ystävä ja apuri. Suorittajasta tulee toteuttaja. (Miia Pöllänen: Bujoilun voima, s. 50)

Onko pakko olla taiteilija?

Ei ole. Jos selaa Instagramin tai Pinterestin kuvia bujoilijoiden huikaisevan upeista luomuksista, voi monella iskeä epäilys, että onkohan tämä minulle sopiva juttu. Bujoilua voi ehdottomasti kokeilla, vaikka ei pitäisikään itseään taitavana piirtäjänä tai taidemaalarina. Bujo saa olla juuri sinun näköisesi! Tapoja toteuttaa bujoilua on varmastikin yhtä monta kuin on bujoilijoita. Esimerkiksi Pinterestistä löytyy valtava määrä ideoita haulla ”minimalist bullet journal”. Olennaista on se, että bujoilu toimii sinun arjessasi.

Jos haluat lisää ideoita bujoilusta, kurkkaa Pinterestistä keräämiäni ideoita tästä taulusta:

 


Kirjoittaja toimii yrittäjänä ja vuokra-assistenttina Askaremon assistenttipalvelussa. Hän on yrittäjä, josta ei koskaan pitänyt tulla yrittäjää. Paperien pyörittely ei ole hänelle kauhistus, vaan ajoittain jopa ihastus. Hän on yhteiskuntatieteilijä, jonka sisällä asuu pieni koodari. Mottona toimii: älä koskaan sano ”ei koskaan”.

Tilaa Askaremon uutiskirje ja saat tiedon sähköpostiisi, kun uusi blogikirjoitus julkaistaan: