Kalenteri 2018: tee-se-itse - Askaremo
Kalenteri 2018: tee-se-itse

Kalenteri 2018: tee-se-itse

1 Share

Kalenteri 2018: tee-se-itse

Tunnustuksia paperikalenterin kätköistä... On niitä ihmisiä, jotka ovat uuden, tyhjän kalenterin käsiinsä saadessaan innoissaan kuin lapset jouluna - ja on niitä ihmisiä, jotka ei ...

Tunnustuksia paperikalenterin kätköistä…

On niitä ihmisiä, jotka ovat uuden, tyhjän kalenterin käsiinsä saadessaan innoissaan kuin lapset jouluna – ja on niitä ihmisiä, jotka eivät ymmärrä tätä innostusta ollenkaan. Itse yritin jossain vaiheessa siirtyä pelkästään sähköiseen kalenteriin, mutta ei pysty ei..! 🙂 Muistiinpanojen tekeminen ja asioiden hahmottelu toimii niin paljon paremmin käsin tehtynä. Jos sinä(kään) et löydä kaupasta itsellesi sopivaa kalenteria, tässä sinulle muutama vinkki eri vaihtoehdoista.

Eläköön paperikalenteri! Ja kuinka tehdä siitä itselle toimiva?

Vaikka sähköinen kalenteri on todella kätevä ja monesti suorastaan välttämätön, ei paperikalenteri ole suinkaan poissa muodista. Päinvastoin! Esimerkiksi Facebookin ryhmissä, joissa teemana ovat tavalla taikka toisella paperiset kalenterit, jäseniä on runsaasti ja uusia liittyy koko ajan. Bullet Journal Suomi -ryhmässä on yli 5000 jäsentä, Planner Lovers Finland -ryhmässä noin 2600 jäsentä ja Kalenterimania -ryhmässä yli 5000 jäsentä. Kun kaupasta ei löydy itselle mieluista ja toimivaa kalenteria, ratkaisu voi löytyä tee-se-itse-kalenterista tai valmiin kalenterin tuunaamisesta.

Kalenterin rinnalla moni käyttää muistilistoja tai to do -listoja, jotta muistaisi kaiken tarvittavan. Ihmisen muisti on kovin rajallinen eikä se pysty käsittelemään tehokkaasti montaa asiaa yhtä aikaa. Tarve muistaa monia asioita kuormittaa muistia ja tätä kuormitusta vähentää muistettavien asioiden kirjoittaminen ylös. Tähän on kehitelty monia erilaisia tietokonesovelluksia, kuten Evernote, Google Keep, Todoist ja Remember the milk. Monet kuitenkin suosivat paperille kirjoitettuja muistilistoja – ja mikä onkaan sen hauskempaa kuin valmiiksi saatujen tehtävien yliviivaaminen. 🙂

Tulosta oma kalenteri

Kalenterin sivut on helppo suunnitella vaikkapa Excelissä, mutta tulostusvalmiita kalenterin sivuja löytyy myös googlaamalla. On myös verkkokauppoja, joissa voit suunnitella oman kalenterisi – ja tilata juuri sellaisen kalenterin kuin haluat. Löytyypä tulostettavia kalentereita myös sovellettuna projektinhallinnan metodeihin (esim. Getting Things Done -metodin pohjalta suunnitellut kalenterit).

Bullet journal eli bujoilu

Bullet journal on yhdistelmä kalenteria, päiväkirjaa, luonnoslehtiötä ja muistilistoja. Esimerkiksi Pinterestistä löydät runsaasti vinkkejä bujoiluun, samoin Facebookin monista ryhmistä (mm. Bullet Journal Suomi). Bullet journal tehdään tyypillisesti tyhjään vihkoon. Tunnetuin bujoilijoiden suosima vihkovalmistaja on Leuchtturm 1917. Itselläni on “kevytversio” bujosta, Ajaston Planner. Siinä on bujolle tyypilliset pisteelliset, pääosin tyhjät sivut.

Ajaston Planner, joka on yhdistelmä kalenteria, päiväkirjaa ja bujoa.

Kevennetyn bujo-version tästä tekee se, että päivämäärät on valmiiksi merkitty sivuille. Kellonajat ja muut tarvittavat voi joko itse taiteilla sivuille omalla tyylillä tai käyttää apuna vaikkapa tähän tarkoitukseen suunniteltua washi-teippiä. 😉 Kalenterien tuunaaminen on maailmalla niin iso juttu, että tuunausvälineitä löytyy joka lähtöön!

Päästä sisäinen askartelusta tykkäävä lapsi valloilleen ja tee kalenteristasi juuri sellainen kuin haluat! Hauskoja tuunaustuokioita!


Kirjoittaja toimii yrittäjänä ja vuokra-assistenttina Askaremon assistenttipalvelussa. Hän on yrittäjä, josta ei koskaan pitänyt tulla yrittäjää. Paperien pyörittely ei ole hänelle kauhistus, vaan ajoittain jopa ihastus. Hän on yhteiskuntatieteilijä, jonka sisällä asuu pieni koodari. Mottona toimii: älä koskaan sano “ei koskaan”.