Enää et unohda ostoslistaa kotiin! Vinkit parempaan kauppalistaan - Askaremo
Enää et unohda ostoslistaa kotiin!

Enää et unohda ostoslistaa kotiin!

0 Share

Enää et unohda ostoslistaa kotiin!

Jäikö kauppalista keittiön pöydälle? Jos olet kyllästynyt paperisiin ostoslistoihin, joista ei kaikkien lisäysten jälkeen saa enää selvää tai jotka unohtuvat kotiin, löytyy sinull ...

Jäikö kauppalista keittiön pöydälle?

Jos olet kyllästynyt paperisiin ostoslistoihin, joista ei kaikkien lisäysten jälkeen saa enää selvää tai jotka unohtuvat kotiin, löytyy sinulle monta vaihtoehtoa sähköisen ostoslistan tekoon. Paperilappunen jää helposti kotiin, mutta aika moni tarkistaa vielä kotiovella, että puhelin on varmasti mukana. Mikset hyödyntäisi tätä?

Varoituksen sana sinulle, joka olet juuri nyt lähdössä ruokakauppaan. Tässäkin pätee vanha viisaus ”haluatko sen heti vai teenkö sen tietokoneella?”. 🙂 Jotta saat sähköisestä kauppalistasta kaiken ilon irti, kannattaa sen käyttöönottoon varata hetki aikaa.  Tutustu valitsemaasi ohjelmaan, asenna tarvittava sovellus puhelimeesi ja mieti omia kaupassa käynnin rutiinejasi. Millainen kauppalista sopii parhaiten sinun arkeesi?

Esittelen tässä kirjoituksessa yhden vaihtoehdon, Trellon. Kirjoituksen lopusta löydät vinkkejä myös muista sovelluksista, joilla saat kauppalistasi sähköistettyä. Trello on projektinhallintajärjestelmä ja yksinkertaisesta ulkonäöstään huolimatta se taipuu moneen. Minä käytän Trelloa esimerkiksi ideapankkina, johon kokoan Askaremon blogikirjoitusten aiheita ja niihin liittyvää taustamateriaalia.

Esimerkki Trellon yhdestä taulusta, johon on tallennettu neljä kauppalistaa (=Trellon korttia)

Trellossa luodaan tauluja (esim. yllä näkyvä ”Kauppalistat” taulu), joihin puolestaan lisätään luetteloja. Yllä olevassa taulussa näkyy vain yksi luettelo nimeltään ”kauppalistat”. Luetteloihin lisätään kortteja ja kortteihin puolestaan lisätään kommentteja. Näin selitettynä tämä vaikuttaa ehkä monimutkaiselta, mutta ei se sitä oikeasti ole. Ideana on järjestää tiedot sillä tavoin, että ne ovat valmiiksi lajiteltuina aihealueittain. Jos teet taulun esimerkiksi sinulla työn alla olevasta projektista, voit nimetä luettelot vaikkapa Kanban-menetelmän mukaan (esim. to do, doing, done). Yksittäisiä tehtäviä (=kortteja) siirretään luettelosta seuraavaan sitä mukaa, kun tehtävän tekeminen edistyy.

Ostoslistan tekeminen Trellossa

Seuraavassa kuvassa näkyy, miten kauppalistan voi tehdä Trellossa. Voit lisätä tekemääsi korttiin erilaisten kommenttien (teksti, liitetiedosto, kuva ym.) lisäksi myös mm. tarkistuslistan. Tässä tarkistuslistalle on annettu nimeksi ”kauppalista”.

Trellon kortti, johon on lisätty tarkistuslista

Voit lisätä tuotteita ostoslistallesi joko yksitellen tai useamman tuotteen kerrallaan, jos sinulla on valmiiksi kirjoitettuna kauppalista esimerkiksi Wordilla. Kopioi teksti toisesta tiedostosta ja lisää ne tarkistuslistalle (ks. seuraava kuva). Jokaisesta omalla rivillään olevasta tuotteesta tulee oma kohde.

Valmiin listan lisääminen Trelloon

Klikkaa ”Lisää” ja edellisessä kuvassa näkyvä lista näyttää nyt tältä:

Tarkistuslistalle lisättyjä kohteita pystyy siirtelemään helposti raahaamalla, joten voit järjestää tuotteet vaikkapa siihen järjestykseen, missä ne sinun lähikaupastasi löytyvät.

Kätevän kauppalistan Trellosta tekee se, että puhelimeen asennettavalla mobiilisovelluksella tekemäsi kauppalista kulkee aina mukanasi. Pystyt helposti merkkaamaan, mitä olet jo ostanut. Valmiit kohteet saa myös piiloon, jolloin ruudulla näkyvät vain ne tuotteet, joita et ole vielä koriisi tai kärryysi kerännyt.

Voit myös jakaa kansion Trellossa esimerkiksi puolisosi kanssa, jolloin teillä molemmilla on käytössä sama kauppalista. Lista päivittyy reaaliajassa, joten molemmat voivat kerätä ostoksia kärryyn ja merkata ne listalle. Enää ei tarvitse kysyä, ottiko puoliso jo maidon, kun voit tarkistaa asian puhelimestasi. 😉

Trellon mobiilisovellus, jolla kauppalista kulkee aina mukanasi.

Parhaimmat hyödyt Trellosta saa kauppalistana, jos ruokakaupassa haluaa käydä harvemmin ja tekee mielellään useamman päivän ruokaostokset kerrallaan, ts. kauppalistalla on enemmän kuin pari tuotetta. Hyväksi havaittu tapa on myös tehdä uusi kauppalistapohja (=tarkistuslista) heti edellisen kauppareissun jälkeen. Valmiiseen pohjaan on helppo naputella uutta kauppalistaa vaikkapa puhelimella sitä mukaa kun ostettavaa tulee mieleen. Ei enää paperilappua jääkaapin ovessa! Jos ostoslistallasi on usein paljon samoja tuotteita, voit tehdä malli-ostoslistan, jonka kopioit uuden ostoslistan pohjaksi. Mallipohjasta on helppo klikkailla ja piilottaa ne tuotteet, mitä et tällä kertaa kaupasta tarvitse.

Niitä kauppoja varten, missä käyt harvemmin, kannattaa luoda oma korttinsa. Kun menet apteekin ohi ja alat muistelemaan, mitähän apteekista piti ostaa, saat valmiin listan helposti puhelimestasi.

Löytyy näitä muiltakin

Moni muukin sovellus sopii ostoslistan tekemiseen. Muutamia esimerkkejä on tässä ja lisää löydät helposti googlaamalla.

Tämän sovelluksen nimestäkin voi jo päätellä, mihin sitä käytetään. Remember The Milk ei ole kuitenkaan pelkkä sähköinen kauppalista, sillä se toimii myös projektien hallinnassa.

Todoist on sähköinen to do -lista, jossa voit helposti ajastaa eri tehtävät. Saat listan tietylle päivälle ajastamistasi tehtävistä sähköpostiin sen päivän aamuna. Mobiilisovelluksessa valmiit tehtävät on helppo pyyhkäistä pois ruudulta.

Todoist-sovelluksella tehty kauppalista

Ja tässä vielä yksi kokeilemisen arvoinen sovellus: Google Keep. Kiinnostavin toiminto tässä sovelluksessa on linkitys Google Mapsiin. Saat Keepin muistuttamaan sinua odottavasta kauppalistasta tietyn ajankohdan lisäksi myös valitsemalla paikan, missä Keep muistuttelee sinua. Eli kun olet lähikaupassasi, saat muistutuksen siitä, mitä kaupasta pitikään ostaa. Kuulostaa kätevältä, eikö? 🙂


Kirjoittaja toimii yrittäjänä ja vuokra-assistenttina Askaremon assistenttipalvelussa. Hän on yrittäjä, josta ei koskaan pitänyt tulla yrittäjää. Paperien pyörittely ei ole hänelle kauhistus, vaan ajoittain jopa ihastus. Hän on yhteiskuntatieteilijä, jonka sisällä asuu pieni koodari. Mottona toimii: älä koskaan sano ”ei koskaan”.