Ei pysty muistamaan! - Askaremo assistenttipalvelut
Ei pysty muistamaan!

Ei pysty muistamaan!

0 Share

Ei pysty muistamaan!

Tämä blogikirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran 3.11.2016 ja päivitetty 25.4.2020. Kun ei muista kaikkea, mitä pitäisi muistaa Kovin moni tuskailee sen kanssa, ...

Tämä blogikirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran 3.11.2016 ja päivitetty 25.4.2020.


Kun ei muista kaikkea, mitä pitäisi muistaa

Kovin moni tuskailee sen kanssa, että oma muisti ei enää riitä säilömään kaikkea sitä tietoa ja kaikkia niitä rästilistan tehtäviä, mitä pitäisi. Yksi selitys tälle voi olla se, että muistettavia asioita on yksinkertaisesti liikaa. Kenenkään työmuisti ei ole rajaton ja stressi ei missään tapauksessa paranna muistin toimivuutta. Pitkään jatkunut stressi on asia, jolle tulisi tehdä jotain. Muistiaan voi myös auttaa vähentämällä sitä, mitä muistin pitäisi pystyä käsittelemään.

Your mind is for having ideas, not holding them. (David Allen)

David Allenin GTD-menetelmä (Getting Things Done) on yksi keino käydä läpi muistia kuormittavat tehtävät ja muistettavat asiat. Ajatuksena on koota yhteen kaikki keskeneräiset projektit, tekemättömät työt sekä to do -listat ja organisoida kaikki tämä tieto uudelleen niin, että tiedot ovat tämän jälkeen helposti löydettävissä eikä tekemättömiä hommia tarvitse enää muistaa ulkoa. Ei siis enää yksittäisiä muistilappusia tai kalenterin kulmaan kirjoitettuja asioita, vaan hyvä käsitys kokonaisuudesta ja meneillään olevista eri projekteista sekä siitä, mitä näiden projektien eteneminen seuraavaksi käytännössä vaatii.

Lisää tietoa ”muistintyhjennysmenetelmistä” löydät myös Googlaamalla termit ”brain dump” tai viehättävästi 😉 suomalaisittain ”aivo-oksennus”.

Sovellukset muistin avuksi

Apuna muistettavien asioiden organisoinnissa kannattaa käyttää sellaista työkalua, mikä itselle on luontevin. Esittelen tässä joitakin sovelluksia, joita olen itse aktiivisesti käyttänyt sekä ideoiden tallentamiseen että projektien toteuttamiseen. Kaikista sovelluksista löytyy ilmainen versio, jolla pääsee jo hyvin alkuun. Maksullisissa versioissa on yleensä enemmän tallennustilaa, enemmän toiminnallisuuksia ja paremmat mahdollisuudet jakaa tietoa muiden henkilöiden kanssa sekä eri sovellusten kesken.

Trello

Trello on projektinhallintasovellus, joka ensisilmäyksellä näyttää aika yksinkertaiselta, mutta siitä löytyy paljon mahdollisuuksia sekä ideoiden kokoamiseen että projektien toteuttamiseen. Trellossa on paljon erilaisia toimintoja, mutta alkuun pääset aloitusoppaasta. Jos haluat saada hyvän yleiskuvan projektista yhdellä silmäyksellä, tämä voi olla sinulle sopiva sovellus.

Itse käytän Trelloa sekä ideapankkina että projektien suunnittelu- ja toteutusvaiheessa. Tallennan Trelloon ideoita, vinkkejä ja nettisivujen linkkejä. Tässä suurena apuna on Trellon lisäosa Chrome-selaimeen. Lisäosan avulla saat muutamalla napin painalluksella talteen haluamasi blogikirjoituksen, uutisen tai vastaavan asian siihen kansioon Trellossa, mihin se kuuluu.

Olen tehnyt Trelloon esimerkiksi Askaremon blogisuunnitelman (ks. Trellon ohje julkaisukalenterin tekemiseen). Kirjaan blogisuunnitelmaan ideat uusia blogikirjoituksia varten. Kun otan jonkin idean työn alle, siirrän ideakortin toiseen kansioon. Kun prosessi etenee, siirrän samalla korttia eteenpäin kansiosta toiseen ja lopulta kansioon ”Done”.

Todoist

Todoist on verkkosovellus, jolla saa kätevästi tehtyä to do -listoja. Ensin luodaan projekti ja sen alle kirjataan projektin liittyvät yksittäiset tehtävät.

todoist

Jokaiselle tehtävälle voi määrittää aikataulun. Saat päivittäin sähköpostiisi listan sille päivälle merkatuista tehtävistä. Todoist myös muistaa kehua sinua, kun olet tehnyt tavoitemäärän tehtäviä päivän aikana. 🙂

Sähköinen kalenteri

Sähköinen kalenteri (esim. Google kalenteri) on yksi hyvä tapa suunnitella projektien ja yksittäisten tehtävien toteutus. Erityisesti jos tehtävillä on selkeä aikataulu, tehtävän kirjaaminen kalenteriin tekee konkreettiseksi sen, että tehtävän hoitamiseen täytyy varata tietty tuntimäärä tiettynä ajankohtana. Toisaalta ”tämä olisi hyvä tehdä joskus” -tyyppiset tehtävät jäävät helposti arjen kiireiden jalkoihin. Mutta sähköisessä kalenterissahan näitä tehtäviä on näppärä siirrellä toiselle päivälle… Viisas pääsee vähemmällä -blogissa on kerrottu, miten kalenteria voi käyttää to do -listana ja projektienhallintatyökaluna.

Sähköistä kalenteria voi tarvita tai siitä voi olla hyötyä myös siinä vaiheessa, kun ottaa sähköisen ajanvarauksen käyttöön.

Pinterest

Pinterest markkinoi itseään maailman kätevimpänä ideakuvastona. Se toimii erityisesti silloin, jos haluat koota visuaalisia ideoita. Olen esimerkiksi koonnut Askaremon Pinterest-tilille käyntikortti-ideoita sekä ideoita yrityksen värimaailman suunnitteluun. Ideoitaan voi julkisten kansioiden lisäksi koota myös yksityisiin kansioihin, jolloin niitä pääsee katsomaan vain sinä ja henkilöt, joille olet kansion jakanut.

Pinterestiin tallentaminen tapahtuu kuvan avulla. Monilla nettisivuilla on jo tarjolla mahdollisuus jakaa sisältöä Pinterestiin. Selaimeen voi myös asentaa Pinterest-lisäosan, jolla saat helposti ”pinnattua” haluamasi kuvan eli tallennettua kuvan sekä linkin alkuperäiselle sivulle.

PS. Loppukevennyksenä vinkkaan Todoist-sovelluksen oman blogin artikkelista, jossa aiheena on ”productivity addiction”. Tämä on sinulle, joka olet kokeillut jo useaa sovellusta tuottavuutesi parantamiseen. 🙂 Kyllä! Tähänkin voi jäädä koukkuun!

Bullet Journal

Bullet Journal tai bujoilu on kasvava trendi. Bullet Journalissa yhdistyvät kalenteri, päiväkirja, luonnoslehtiö ja muistilistat. Ideana on, että kaikki tarpeellinen arjen asioiden organisointiin löytyy yhdestä paikasta. Jos Bullet Journal on sinulle uusi tuttavuus, alkuun pääset esimerkiksi tutustumalla Miia Pölläsen Bujoilun voima -kirjaan.


Kirjoittaja toimii yrittäjänä ja vuokra-assistenttina Askaremon assistenttipalvelussa. Hän on yrittäjä, josta ei koskaan pitänyt tulla yrittäjää. Paperien pyörittely ei ole hänelle kauhistus, vaan ajoittain jopa ihastus. Hän on yhteiskuntatieteilijä, jonka sisällä asuu pieni koodari. Mottona toimii: älä koskaan sano ”ei koskaan”.