Blogin kirjoittaminen - blogialustan valinta - Askaremo assistenttipalvelut
Blogin kirjoittaminen – blogialustan valinta

Blogin kirjoittaminen – blogialustan valinta

0 Share

Blogin kirjoittaminen – blogialustan valinta

Teksti päivitetty 18.4.2020 Blogin kirjoittaminen: tee oma osaaminen näkyväksi Oletko yrittäjä, joka myy omaa asiantuntemustaan? Myytkö tuotteita, joista asiakkaat etsivät lisätiet ...

Teksti päivitetty 18.4.2020

Blogin kirjoittaminen: tee oma osaaminen näkyväksi

Oletko yrittäjä, joka myy omaa asiantuntemustaan? Myytkö tuotteita, joista asiakkaat etsivät lisätietoa Googlesta ennen ostopäätöstä? Jos haluat tehdä oman osaamisesi näkyväksi ja avata asiakkaillesi sitä, mitä voit heille tarjota, blogin kirjoittaminen on yksi hyvä vaihtoehto. Blogi voi auttaa sinua kasvattamaan hakukonenäkyvyyttäsi, jolloin hakukoneen kautta sivuillesi tulee sinusta ja/tai tuotteistasi jo valmiiksi kiinnostuneita ihmisiä. Jos sinulla on jo yrityksen kotisivut (tai sellaiset suunnitteilla), kannattaa blogi ehdottomasti sijoittaa samaan paikkaan. Näin blogiisi vaikkapa hakukoneesta tulevat päätyvät ”oikeaan paikkaan” eli yrityksesi kotisivuille.

Vaikka suunnitelmissasi olisikin kirjoittaa blogia harrastusmielessä, kannattaa heti alussa etsiä sinun kannaltasi toimiva vaihtoehto blogialustaksi ettei myöhemmin tarvitse vaivalloisesti siirtää sisältöjä paremmin toimivalle alustalle.

Monenlaisia blogialustoja

Miten ja minne blogi sitten kannattaa perustaa? Tarvitset blogiasi varten paikan, johon sen tallennat ja johon lukijat päätyvät hakukoneesta tai vaikkapa somessa jakamiesi blogilinkkien kautta. Olen listannut tähän erilaisia blogialustoja.

WordPress

Jotta homma ei olisi liian yksinkertaista, WordPressistä on olemassa kaksi eri versiota, jotka voi sekoittaa keskenään.

WordPress.com on käyttövalmis blogialusta, jossa voit julkaista blogisi helposti ja ilmaiseksi. Jos haluat liittää blogiisi oman domainin eli verkkotunnuksen (esim. www.minunblogini.fi), täytyy siitä kuitenkin maksaa (ks. hinnasto). Ominaisuuksia ei löydy varsinkaan ilmaisesta versiosta yhtä runsaasti kuin siitä toisesta WordPressistä, mutta tälläkin pääsee hyvin alkuun. Jos teet sivusi aluksi tällä, voit myöhemmin siirtää sivusi siihen toiseen helppokäyttöisen siirtotyökalun avulla.

WordPress.org on se, jota yleensä tarkoitetaan, kun puhutaan WordPressistä. Se on julkaisuohjelma, jota käytetään lukuisien kotisivujen ja blogien tekemiseen. Itse julkaisuohjelma on ilmainen, mutta tarvitset lisäksi verkkotunnuksen ja webhotellin. Webhotellien hinnat alkavat muutamasta eurosta kuussa (yleensä 12 kk laskutusjaksolla), joten kovin suuresta investoinnista tässäkään ei ole kyse. Pelkän halvan hinnan perusteella ei kuitenkaan webhotellia kannata valita. Kannattaa kysellä suosituksia ja varmistaa ainakin, että asiakaspalvelu toimii. Osassa webhotelleja verkkotunnus kuuluu palvelupaketin hintaan. Erikseen ostettuna se maksaa noin 20 € / vuosi. Esimerkiksi Askaremon nettisivut ja siellä oleva yrittäjyysblogi on toteutettu WordPressillä. Webhotellin olen ottanut Zonerin kautta. Olen ollut tyytyväinen heidän ystävälliseen ja suomenkieliseen asiakaspalveluunsa, kun itsellä on mennyt tekniikan kanssa sormi suuhun… 😉

Wix

Wix on helppokäyttöinen verkkosivueditori, jolla pystyt toteuttamaan blogisi täysin ilman koodaustaitoja. Tätä varten et tarvitse webhotellia, sillä Wix hoitaa sivujen säilytyksen. Wixistä on olemassa ilmaisversio, jolla pääsee (jälleen…) alkuun. Jos haluat päästä eroon ilmaisversioon kuuluvasta osoitteen muodosta ja mainoksista, voit valita maksullisen version Wixistä (alkaen n. 10 €/kk).

Squarespace

Squarespace on myös kohtuullisen helppokäyttöinen julkaisujärjestelmä, jossa kuukausihinnat vaihtelevat noin 10-20 € välillä.

Blogger

Blogger on Googlen omistama blogialusta, jota voit käyttää ilmaiseksi, kunhan sinulla on Google-tunnukset (ts. Gmail-osoite). Bloggerilla blogin aloittaminen on nopeaa ja yksinkertaista. Blogin osoite on muotoa bloginnimi.blogspot.com. Oma harrastusblogini Oulun leikkipuistoista on tehty Bloggerilla.

LinkedIn

LinkedIn ei ole ensisijaisesti blogialusta. Se on ammattilaisten verkostoitumiskanava, mutta LinkedInistä löytyy myös mahdollisuus julkaista omia artikkeleita. LinkedIn on erinomainen kanava oman osaamisen aukikirjoittamiseen. Jos blogisi tavoite on tämä, voi blogin julkaisemista harkita myös LinkedInissä. Moni julkaisee blogia omalla sivustollaan ja sen lisäksi lyhennelmän blogitekstistä LinkedInissä.


Kirjoittaja toimii yrittäjänä ja vuokra-assistenttina Askaremon assistenttipalvelussa. Hän on yrittäjä, josta ei koskaan pitänyt tulla yrittäjää. Paperien pyörittely ei ole hänelle kauhistus, vaan ajoittain jopa ihastus. Hän on yhteiskuntatieteilijä, jonka sisällä asuu pieni koodari. Mottona toimii: älä koskaan sano ”ei koskaan”.

Tilaa Askaremon uutiskirje ja saat tiedon sähköpostiisi, kun uusi blogikirjoitus julkaistaan.