Blogin kirjoittaminen - blogialustan valinta - Askaremo
Blogin kirjoittaminen – blogialustan valinta

Blogin kirjoittaminen – blogialustan valinta

0 Share

Blogin kirjoittaminen – blogialustan valinta

Blogin kirjoittaminen: tee oma osaaminen näkyväksi Oletko yrittäjä, joka myy omaa asiantuntemustaan? Myytkö tuotteita, joista asiakkaat etsivät lisätietoa Googlesta ennen ostopäätö ...

Blogin kirjoittaminen: tee oma osaaminen näkyväksi

Oletko yrittäjä, joka myy omaa asiantuntemustaan? Myytkö tuotteita, joista asiakkaat etsivät lisätietoa Googlesta ennen ostopäätöstä? Jos haluat tehdä oman osaamisesi näkyväksi ja avata asiakkaillesi sitä, mitä voit heille tarjota, blogin kirjoittaminen on yksi hyvä vaihtoehto. Blogi voi auttaa sinua kasvattamaan hakukonenäkyvyyttäsi, jolloin hakukoneen kautta sivuillesi tulee sinusta ja/tai tuotteistasi jo valmiiksi kiinnostuneita ihmisiä. Jos sinulla on jo yrityksen kotisivut (tai sellaiset suunnitteilla), kannattaa blogi ehdottomasti sijoittaa samaan paikkaan. Näin blogiisi vaikkapa hakukoneesta tulevat päätyvät “oikeaan paikkaan” eli yrityksesi kotisivuille.

Vaikka suunnitelmissasi olisikin kirjoittaa blogia harrastusmielessä, kannattaa heti alussa etsiä sinun kannaltasi toimiva vaihtoehto blogialustaksi – nimim. Nyt pitäisi siirtää harrastusblogi toiselle alustalle… 😉

Monenlaisia blogialustoja

Miten ja minne blogi sitten kannattaa perustaa? Tarvitset blogiasi varten paikan, johon sen tallennat ja johon lukijat päätyvät hakukoneesta tai vaikkapa somessa jakamiesi blogilinkkien kautta. Olen listannut tähän joitakin paljon käytettyjä blogialustoja. Näistä WordPress, Wix ja Squarespace ovat sellaisia, joita käytetään myös (ja ennen kaikkea) kotisivujen tekoon.

WordPress

Jotta homma ei olisi liian yksinkertaista, WordPressistä on olemassa kaksi eri versiota, jotka välillä menevät ihmisillä sekaisin.

WordPress.com on käyttövalmis blogialusta, jossa voit julkaista blogisi helposti ja ilmaiseksi. Jos haluat liittää blogiisi oman domainin eli verkkotunnuksen (esim. www.minunblogini.fi), täytyy siitä kuitenkin maksaa (ks. hinnasto). Ominaisuuksia ei löydy varsinkaan ilmaisesta versiosta yhtä runsaasti kuin siitä toisesta WordPressistä, mutta tälläkin pääsee hyvin alkuun.

WordPress.org on se, jota yleensä tarkoitetaan, kun puhutaan WordPressistä. Se on julkaisuohjelma, jota käytetään lukuisien kotisivujen ja blogien tekemiseen. Itse julkaisuohjelma on ilmainen, mutta tarvitset lisäksi verkkotunnuksen ja webhotellin. Webhotellien hinnat alkavat muutamasta eurosta kuussa (yleensä 12 kk laskutusjaksolla), joten kovin suuresta investoinnista tässäkään ei ole kyse. Pelkän halvan hinnan perusteella ei kuitenkaan webhotellia kannata valita. Kannattaa kysellä suosituksia ja varmistaa ainakin, että asiakaspalvelu toimii. 🙂 Osassa webhotelleja verkkotunnus kuuluu kk-hintaan. Erikseen ostettuna se maksaa noin 20 € / vuosi. Esimerkiksi Askaremon nettisivut ja siellä oleva yrittäjyysblogi on toteutettu WordPressillä. Webhotellin olen ottanut Zonerin kautta. Esimerkiksi heidän ystävällistä ja suomenkielistä asiakaspalveluaan olen käyttänyt, kun itsellä on mennyt tekniikan kanssa sormi suuhun… 😉

Wix

Wix on kotisivukone, jolla pystyt toteuttamaan blogisi täysin ilman koodaustaitoja. Tätä varten et tarvitse webhotellia, sillä Wix hoitaa sivujen säilytyksen. Wixistä on olemassa ilmaisversio, jolla pääsee (jälleen…) alkuun. Jos haluat päästä eroon ilmaisversioon kuuluvasta osoitteen muodosta ja mainoksista, voit valita maksullisen version Wixistä (alkaen n. 10 €/kk).

Squarespace

Squarespace on myös kohtuullisen helppokäyttöinen julkaisujärjestelmä, jossa kuukausihinnat vaihtelevat noin 10-20 € välillä. Oulussa Squarespacen saloihin opastavat ainakin Kuulu ja Valokki Design.

Blogger

Blogger on Googlen omistama blogialusta, jota voit käyttää ilmaiseksi, kunhan sinulla on Google-tunnukset (ts. Gmail-osoite). Bloggerilla blogin aloittaminen on nopeaa ja yksinkertaista. Blogin osoite on muotoa bloginnimi.blogspot.com. Oma harrastusblogini Oulun leikkipuistoista on tehty Bloggerilla (kylläkin suunnittelen blogin siirtoa WordPressiin).

Blogiyhteisöt

Blogiyhteisöt tarjoavat valmiin blogialustan ja näkyvyyttä osana yhteisön markkinointia. Esimerkiksi Lily on kaikille avoin blogiportaali. Myös Me Naisten blogiyhteisöön voi perustaa oman bloginsa (ks. esim. Rikastamo -blogi). Rantapalloon voit perustaa oman matkablogisi ilmaiseksi. Siinä vaiheessa kun lifestyle-blogillasi on tuhansia viikoittaisia seuraajia, voit hakea mukaan Indiedays -yhteisöön. Ja tässä oli vain muutama esimerkki erilaisista blogiyhteisöistä. 🙂

LinkedIn

LinkedIn ei ole ensisijaisesti blogialusta. Se on ammattilaisten verkostoitumiskanava, mutta LinkedInistä löytyy myös mahdollisuus julkaista omia artikkeleita (ks. kuvat alla). LinkedIn on erinomainen kanava oman osaamisen aukikirjoittamiseen. Jos blogisi tavoite on tämä, voi blogin julkaisemista harkita myös LinkedInissä. Jotkut julkaisevat blogia omalla sivustollaan ja sen lisäksi lyhennelmän blogitekstistä LinkedInissä.


Kirjoittaja toimii yrittäjänä ja vuokra-assistenttina Askaremon assistenttipalvelussa. Hän on yrittäjä, josta ei koskaan pitänyt tulla yrittäjää. Paperien pyörittely ei ole hänelle kauhistus, vaan ajoittain jopa ihastus. Hän on yhteiskuntatieteilijä, jonka sisällä asuu pieni koodari. Mottona toimii: älä koskaan sano ”ei koskaan”.

Tilaa Askaremon uutiskirje ja saat tiedon sähköpostiisi, kun uusi blogikirjoitus julkaistaan: